ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Δέσμευσή Μας 

Στο πλαίσιο της διαρκούς μας δέσμευσης για εταιρική κοινωνική διακυβέρνηση, στο Metaxa Hospitality Group εφαρμόζουμε από το 2019 μία ολοκληρωμένη Πολιτική Προμηθειών. Με την Πολιτική αυτή, προωθούμε τις σχέσεις συνεργασίας με εθνικούς και τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, ενισχύουμε τη χρήση υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων και πρώτων υλών και στηρίζουμε την τοπική οικονομία. 

Η Πολιτική Προμηθειών μας έχει σχεδιαστεί ώστε να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να ενισχύει τη βιωσιμότητα των προμηθευτών μας και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα παγκόσμια ESG πρότυπα. 

Πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες - Πρωτοβουλία για ένα Βιώσιμο Μέλλον» 

Το 2021 θέσαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες» σε συνεργασία με την Local Food Experts, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και υποστήριξη των συνεργατών / προμηθευτών μας, ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, με γνώμονα τις διαστάσεις του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG).  

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με τη συμμετοχή 10 συνεργατών μας, αρχικά από τον τομέα των Τροφίμων & Ποτών, οι οποίοι έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση για την καλύτερη κατανόηση του βιολογικού - αναγεννητικού τρόπου παραγωγής και των βιώσιμων προμηθειών δημιουργώντας μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα βιώσιμων προμηθευτών. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 360°. 

 

Οι συμμετέχοντες

Αλλαντικά Κασσάκη

Creta Vinifera 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Οροπεδίου Λασιθίου

Aroma Kritis 

Τα Μερακλίδικα από την οικογένεια Κυριακάκη

Krivek S.A

Kalimera Frouta Αγροτική Εμπορική Α.Ε

Elianthos 

Καρανικόλας Δημήτρης 

Ανδρέας Μεταξάς

 

Δομή του Προγράμματος 

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε πέντε στάδια: 

  1. Αυτο-Αξιολόγηση: Παρέχουμε στους συμμετέχοντες δείκτες απόδοσης (KPIs) βάσει παγκόσμιων προτύπων ESG, αξιολογώντας τις βιώσιμες πρακτικές τους σε διάφορους τομείς. 
  2. Ανάλυση Αποτελεσμάτων: Η ομάδα μας επεξεργάζεται τα αποτελέσματα, καθορίζοντας τις προτεραιότητες για εκπαίδευση και κατάρτιση. 
  3. Εκπαίδευση: Διοργανώνουμε ανοικτές συζητήσεις, ομάδες μελέτης, καθώς και διαδικτυακές ή δια ζώσης συναντήσεις για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις αρχές της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. 
  4. Επαναξιολόγηση: Παρακολουθούμε την εφαρμογή και βελτίωση των βιώσιμων πρακτικών. 
  5. Απονομή Πιστοποίησης: Οι προμηθευτές λαμβάνουν πιστοποίηση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σταδίων του προγράμματος. 

 

Στο τέλος του προγράμματος, οι προμηθευτές έχουν: 

  • Κατανοήσει τις αρχές της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης. 
  • Αποκτήσει ουσιαστική γνώση για τις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των τροφίμων. 
  • Αποκτήσει εργαλεία και βιώσιμες πρακτικές για την εφαρμογή τους στις δραστηριότητές τους. 

Εφαρμογή του Προγράμματος 

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος επικεντρώνεται στην αυτοαξιολόγηση των προμηθευτών και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ο δεύτερος στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε πρακτικές βιώσιμης μεταποίησης & παραγωγής βάσει των αρχών της αναγεννητικής γεωργίας, και ο τρίτος στην επαναξιολόγηση των βιώσιμων πρακτικών και την απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής. 

Το 2023, ξεκινήσαμε την ένταξη των εκτάσεων των προμηθευτών μας στον Κανονισμό ΕΕ 2018/848 για τη Βιολογική Γεωργία, με στόχο ο κάθε παραγωγός/προμηθευτής να αναπτύξει έναν Κωδικό Βιολογικού Προϊόντος που θα ενσωματώνει τις πρακτικές της Βιολογικής Αναγεννητικής Γεωργίας. 

Βασικοί  Πυλώνες του Προγράμματος  

Η εκπαίδευση βιωσιμότητας περιστρέφεται γύρω από 9 παγκοσμίως αναγνωρισμένες ενότητες ESG που καθοδηγούν τους προμηθευτές στην «πράσινη» μετάβασή τους: 

  1. Εταιρική Διακυβέρνηση
  2. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
  3. Διαχείριση Ενέργειας
  4. Διαχείριση Αποβλήτων και Υποπροϊόντων
  5. Πρόληψη Λοιμώξεων
  6. Διαχείριση Οικοσυστημάτων
  7. Προμήθειες και Αγορές
  8. Ανθρώπινοι Πόροι
  9. Γείτονες και Κοινότητα

Βιώσιμο Μέλλον Προμηθειών 

Θα δημιουργήσουμε μια διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου της αλυσίδας προμηθευτών μας με βάση τα κριτήρια ESG, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές. Προγραμματίζουμε την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας από το 2026 και μετά, ξεκινώντας με τους βασικούς προμηθευτές τροφίμων και ποτών μας. 
Πιστεύουμε ότι η δέσμευσή μας για βιώσιμες προμήθειες και το πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες» θα ενισχύσουν σημαντικά τους στόχους που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής μας υπευθυνότητας, διαμορφώνοντας ένα αναγεννητικό μέλλον για τους επισκέπτες, τους προμηθευτές μας και την τοπική κοινότητα. 

To Έργο σε Αριθμούς 

• 10 προμηθευτές/συνεργάτες 
• 4 κύριοι πυλώνες 
• 9 διεθνώς αναγνωρισμένες διδακτικές ενότητες ESG
• 188 ερωτήσεις αυτo-αξιολόγησης 
• 3 εκπαιδευτικά εγχειρίδια 
• 36 εκπαιδευτικές συναντήσεις 
• 37 εκπαιδευτικά μαθήματα & επισκέψεις στο πεδίο 

ΕΣΠΑ