Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία στο Metaxa Hospitality Group

Φύση σε ισορροπία

Στο Metaxa Hospitality Group τεκμηριώνουμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος μέσα στους χώρους στους οποίους επιχειρούμε με:

  • Την ιδιοπαραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία μας βάσει βιώσιμων όρων.
  • Την επένδυση στη σοφία του τόπου μας. Αντλώντας γνώση από τη Μινωική εποχή του χαλκού έως και σήμερα, μαθαίνουμε και αξιοποιούμε τοπικές πρακτικές καλλιέργειας και κηπευτικής.
  • Την εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που εξαλείφουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Την ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος μέσα στα ξενοδοχεία μας, μέσα από ζώνες βιοποικιλότητας.

Σύστημα Παραγωγής Τροφής

Ακολουθούμε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μέσω της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” της Ε.Ε., στοχεύουμε να συμβάλουμε θετικά στη δράση για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και σε ένα ανθεκτικό, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.

Οι βιώσιμες επιλογές μας περιλαμβάνουν τόσο τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών πόρων – νερού, ενέργειας, πρώτων υλών τροφίμων — και την προαγωγή της υγείας του εδάφους όσο και τη διαχείριση οργανικών υπολειμμάτων μέσω τεσσάρων πεδίων εφαρμογής: λαχανόκηποι, αρωματικά, εδώδιμοι καρποί, χλοοτάπητες.

Επιδιώκουμε τη σύνδεση της βιώσιμης παραγωγής τροφής με τη γαστρονομία, προσφέροντας υγιεινές επιλογές διατροφής στους επισκέπτες μας.

Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία

Στο Metaxa Hospitality Group, έχουμε υλοποιήσει ένα 360º οδικό χάρτη, ενσωματώνοντας 4 θεματικές:

  1. Θέματα Σχετιζόμενα με την Επιρροή της Ενέργειας
  2. Ιδιοπαραγωγή και Ιδιοκαλλιέργεια
  3. Βιώσιμη Διαχείριση Ανθρωπογενούς Τοπίου
  4. Εκπαίδευση & Επικοινωνία

Graphic

 

1. Θέματα Σχετιζόμενα με την Επιρροή της Ενέργειας

Δεδομένα

  • Παραγωγή, διακίνηση & εφαρμογή λιπασμάτων: 1,61 kg Co2eq /kg / ανά μέσο σκεύασμα λιπάσματος
  • Μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή, διακίνηση & εφαρμογή φυτοφαρμάκων: 5,500 kg Co2eq/ ha /ανά έτος
  • Ταξίδι των τροφίμων: τα τρόφιμα ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 2800 χλμ. για να φτάσουν στο πιάτο μας
  • Βασικές συνιστώσες που επηρεάζουν την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου (GHG): ο τομέας Τροφίμων και Ποτών, το Τοπίο, η Οροφοκομία, η Συντήρηση, η Δόμηση & Ανακατασκευή και οι Μεταφορές.

Η δράση μας

  • Εργαζόμαστε για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
  • Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα σκευάσματα από την Ε.Ε., επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου (GHG).
  • Εμπιστευόμαστε τη γη να λειτουργήσει ως κατασχετήρας. Αποφεύγουμε τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, επιτρέποντας έτσι στην οργανική ουσία του εδάφους να λειτουργήσει και να δεσμεύσει άνθρακα.
  • Εφαρμόζουμε αυτές τις διαδικασίες από το 2012. Σήμερα, βρισκόμαστε στο 3ο έτος καταγραφής συγκριτικών μοντέλων.

Αποτέλεσμα
Μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής μίας συνεκτικής πολιτικής βιώσιμων πρακτικών για την κηπευτική, την καλλιέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στα ξενοδοχεία μας.

2. Ιδιοπαραγωγή

Εδώδιμο Τοπίο
Στους κήπους των ξενοδοχείων μας καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές:

  • βιολογικά βότανα
  • βιολογικά φρούτα & καρποί
  • βιολογικοί λαχανόκηποι

Ιδιοπαραγωγή νωπών λαχανικών
Είναι μια πολιτική απόφαση του Metaxa Hospitality Group να εφαρμόσει πιστοποιημένες, πρωτοποριακές, βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας τροφής, που αξιοποιούν τοπικές πρακτικές και γνώση που έχουν τις ρίζες τους έως και χιλιάδες χρόνια πριν.

  • Lazy Beds («Τεμπέλικα κρεβάτια»): Μορφή καλλιέργειας που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες (και οι Ίνκας – παρόλο που δεν είχαν πολιτισμικά «συναντηθεί»). Η μορφή αυτή αυξάνει την παραγωγικότητα σε μονάδα χρόνου και μονάδ"α εδάφους οδηγώντας, εν τέλει, σε αύξηση της παραγωγής τροφής, γεγονός που συνετέλεσε στην αύξηση του πληθυσμού και του πολιτισμού τους.
  • Υπαίθρια Εποχική Παραγωγή:
    • Επιλέγουμε αυτόχθονες φυτικές ποικιλίες μειώνοντας την ανάγκη για συνεχή φροντίδα, γεγονός που συνεπάγεται την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς τα ενδημικά είδη προσαρμόζονται στο τοπικό κλίμα και τη γεωλογία.
    • Καλλιεργούμε βάσει εποχικότητας, ώστε να μην χρειάζεται να «πιέζουμε» τη φύση να παράξει κάτι εκτός του φυσικού, άρα να μην χρειάζεται «ενίσχυση».
    • Συγκαλλιεργούμε ποικιλίες μεταξύ των οποίων έχουμε εντοπίσει ευνοϊκή συνύπαρξη, εξοικονομώντας χώρο, νερό, θρεπτικά συστατικά και λίπασμα.

Προσφέρουμε αυτά που παράγουμε στους επισκέπτες μας

Τα ξενοδοχεία του Metaxa Hospitality Group διαθέτουν δικούς τους οργανικούς κήπους. Η καλλιέργεια των κήπων μας συνδέεται άμεσα με τα εστιατόρια και τα μπαρ των ξενοδοχείων μας. Σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Βιώσιμες Προμήθειες», συνυφαίνουμε την παραγωγή της πρώτης ύλης με την ποιοτική και υπεύθυνη κατανάλωση και τη γαστρονομία.

Οι ετήσιες καλλιέργειες προκύπτουν μετα από τη διαβούλευση της ομάδας των chefs, των κήπων καθώς και της ομάδας αγρονόμων Local Food Experts.

3. Βιώσιμη Διαχείριση Ανθρωπογενούς Τοπίου

Το «ανθρωπογενές τοπίο», δηλαδή η παρέμβαση του ανθρώπου να φυτέψει κάτι εκεί που δεν υπήρχε, βασίζεται στις παρακάτω ενέργειες:

  • Φροντίζουμε την υγεία του εδάφους.
    • Χρησιμοποιούμε σκευάσματα θρέψης, εδαφοβελτιωτικά προϊόντα και προϊόντα εδαφοπροστασίας, λιπάσματα με οργανική ουσία και κομποστ γεωσκωλήκων.
    • Αξιοποιούμε την κομποστοποίηση. Το πρώτο βήμα για να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι να σταματήσουμε την παραγωγή μεθανίου, το οποίο προέρχεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται απλώς και μόνο με τη διατήρηση των βιοδιασπώμενων οργανικών υλικών εκτός των χωματερών. Έτσι, προλαμβάνουμε τις υψηλές εκπομπές μεθανίου και χτίζουμε πιο υγιή εδάφη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, αναπληρώνουμε τα αποθέματα άνθρακα καθώς επιτρέπουμε τη φυσική λειτουργία του εδάφους και υποστηρίζουμε τη βιώσιμη γεωργία με αποτέλεσμα την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων.
  • Μειώνουμε τη χρήση νερού
  • Δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά φυτοφάρμακα ή ζηζανιοκτόνα.
  • Εφαρμόζουμε ζώνες μη ανθρώπινης παρέμβασης αφήνοντας τη φύση να δράσει. Έτσι, επιτρέπουμε την ανάπτυξη ζωνών βιοποικιλότητας που βοηθούν σε ένα αυτοελεγχόμενο οικοσύστημα.
  • Βιολογική καλλιέργεια και κηπευτική πραγματοποιείται στους κήπους όλων των ξενοδοχείων μας και είμαστε σε διαδικασία ένταξης στον Ευρωπαϊκό κανονισμό on EU 2018/848 για την οργανική γεωργία).
  • Ο βιολογικός λαχανόκηπος του Creta Maris έχει λάβει πιστοποίηση βάσει του κανονισμού EU 2018/848 για την οργανική γεωργία).
  • Διαθέτουμε Πιστοποίηση και Ετικέτα βιολογικής γεωργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον οργανικό κήπο του Creta Maris.

4. Επικοινωνία & Εκπαίδευση

Η αλλαγή στη νοοτροπία (mindset transformation) έρχεται μέσα από μικρές δράσεις. Στο Metaxa Hospitality Group, επιθυμούμε να συνδράμουμε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την ξενοδοχειακή γεωργία και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και την προσφορά της τροφής. Είναι ηθικό μας καθήκον να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία αλληλεπιδρούμε, δηλαδή:

  • Τα Στελέχη και τους Εργαζόμενους του Ομίλου μας
  • Τους υφιστάμενους και τους δυνητικούς επισκέπτες των ξενοδοχείων μας
  • Τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας
ΕΣΠΑ